13 decembrie 2012

Bradul de Craciun in viziunea arhitectilor

Se apropie cu pasi repezi Craciunul si sfarsitul de an si pentru astazi va propun un subiect care reia o veche si aprinsa polemica: bradul de Craciun trebuie sa fie natural sau artificial?

In vreme ce taierea copacilor are intodeauna un impact negativ asupra mediului, trebuie de asemenea luat in calcul si faptul ca spre deosebire de replicile din PVC, brazii naturali sunt biodegradabili si pe termen lung vor dauna mai putin planetei. Cea mai buna solutie pentru rezolvarea acestei controversate implica stilizarea si interpretarea simbolurilor - un domeniu familiar arhitectilor si designerilor. 

Sa ai cel mai inalt, cel mai stralucitor sau cel mai neconventional brad a fost si este o chestiune de onoare pentru multe orase din lume si in mod evident proiectarea si crearea brazilor artificiali de Craciun a inceput cu mult inainte ca mintile versatile si disciplinate ale ahitectilor din noua generatie sa accepte provocarea.

Pentru arhitecti, Craciunul este acel moment special din an cand chiar si ei isi permit sa nu mai fie rationali si se pot bucura un pic de aerul festiv al sarbatorilor, asa ca va invit sa admiram impreuna cateva propuneri venite din partea unora dintre cei mai de succes arhitecti ai momentului:


1024 Architecture: Abies-Electronicus/XMAS Tree

Sarah Wigglesworth Architects: Bermondsey Square Bicycle Tree

Ricardo Sanhueza De La Maza: Árbol de Navidad

Ben Busche/Brut Deluxe Architects: Christmas Tree on Gran Via

Ben Busche/Brut Deluxe Architects: Christmas Trees around Madrid

Studio Roso: V&A Christmas Tree

Jane Schouten: Wall Application Tree

Vladimir Ivanov: Holey Christmas Tree

Buro North: Christmas Trees Frigg, Rindd & Ryder

Richard Babcock: possibiliTree

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu