12 martie 2014

Va reusi Beijing sa rezolve problema cu poluarea? Cu ce solutie au venit arhitectii?

La noi codul portocaliu este de zapada sau de ploaie, din pacate am aflat zilele acestea ca poate fi si de smog. Acest cod a fost instalat la sfarsitul lunii februarie in Beijing, cand locuitorii s-au confruntat cu o mare probleme de mediu, aerul fiind aproape irespirabil.

Poluarea a atins cote mari, iar compusii chimici care au ajuns in plamanii locuitorilor au facut victime, provocand un numar mare de decese.





La aceasta problema au venit si solutii din partea arhitectilor de la firma Oroproject (Londra, Marea Britanie).





Propunerea acestora consta in creearea unor bule imense, plina de aer curat, in care sa fie parcuri, birouri, restaurante si nu numai. Numele proiectului este Bubbles. Prin aceste bule se doreste cresterea calitatii vietii prin oferirea unui aer respirabil locuitorilor Beijingului. 

Sistemul Oroproject se bazeaza pe o structura usoara si un material numit ETFE, prin care poate trece lumina naturala si care a mai fost folosit in China, la Jocurilor Olimpice din 2008, mai exact la centrul national de inot.

Pentru un grad sporit de comfort, arhitectii nu au scapat din vedere incalzirea si  nici racirea din interiorul bulelor, care vor beneficia de un sistem ce va folosi caldura solului. 
Cat despre energie, aceasta va fi generata de panourile solare integrate in interiorul bulei.

Proiectul este ambitios, revolutionar, dar poate oare acoperi tot orasul si rezolva problema poluarii? 

Cred totusi ca ar trebui sa se mai gandeasca si la alte solutii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu