14 martie 2013

Papa Francisc

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires a fost ales al 226-lea Papa al Bisericii Catolice. Este primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

Papa Francisc, in varsta de 76 de ani, a aparut la balconul bazilicii Sf Petru, la peste o ora dupa ce fumul alb s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine. In fata multimii de mii de oameni adunate in piata, noul Papa a binecuvantat rostind traditionalul "Urbi et Orbi".


"Asa cum stiti, datoria Conclavului a fost sa numeasca un nou episcop al Romei. Pare-se ca fratii mei cardinali au cautat pana peste mari si tari, si iata-ma aici", a glumit noul Papa.

Noul Suveran Pontif a cucerit inimile oamenilor din multime. Pentru prima data, un Papa s-a inchinat in fata oamenilor pe care urma sa-i binecuvanteze, si le-a cerut, la randul sau, binecuvantarea.

Francisc a fost ales Papa dupa doua zile in care cardinalii au votat, de cinci ori, numele noului Papa. Nimeni nu va afla vreodata numele celorlalti candidati, dar se stie ca Francis a primit cel putin 77 de voturi, adica minim de doua treimi necesare pentru a ajunge Papa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu