22 ianuarie 2013

Plante de apartament - ficusul

V-am oferit pana cum tot soiul de informatii despre cum ne putem face locuinta mai practica si mai frumoasa. De curand, mi-am descoperit o noua pasiune, plante de apartament, si tin sa va impartasesc si voua cateva din secretele acestui hobby.

Asadar, dintre toate plantele de apartament, sa incepem cu ficusul - ficus platypoda, cunoscut ca ficatul desertului sau smochina de roca.

Ficusul este o planta ornamentala care prin prezenta sa poate adauga viata si frumusete unei camere de apartament. Pana in prezent se cunosc mai mult de 800 de specii de ficus de tip arbore, arbust sau planta cataratoare. Planta de ficus poate fi descrisa ca o planta viguroasa, lemnoasa, avand frunze mari, pieloase, in forma de elipsa, de o culoare verde inchis cu o tenta spre galben uneori. La maturitate, frunzele pot ajunge sa aiba chiar intre 40 si 70 de centimentri. De provenienta tropicala, ficusul se adapteaza destul de bine la conditii de mediu variate si cu toate ca nu este o planta foarte pretentioasa, ingrijirea sa presupune cunoasterea anumitor reguli de crestere si intretinere. Mai mult ca sigur ca ati observat ca ficusului ii prieste mediul din apartament si ca poate creste frumos in conditii de interior. Ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca planta ta de ficus sa se dezvolte armonios?

In primul rand, trebuie sa-i gasesti in apartamentul tau locul pe care il merita si in care se simte bine. De regula, ghiveciul cu ficus poate fi tinut in locuri luminoase, uneori semiumbrite, evitandu-se expunerea sa la lumina directa a soarelui. Nu trebuie facute excese de lumina, de temperatura, de curenti de aer sau de umiditate, deoarece in astfel de conditii dezvoltarea plantei poate stagna. Pe timpul verii, ficusul poate fi scos in gradina sau pe balcon, insa la umbra, oscilatiile de temperatura putand determina caderea frunzelor. Mediul optim de crestere a plantei de ficus presupune mentinerea unei temperaturi intre 12 si 24 de grade Celsius. In perioada de vegetatie temperatura ideala cresterii plantei este intre 18-24 de grade Celsius, iar pe timpul iernii aceasta nu trebuie sa scada sub 12 grade.

Cam atat pentru astazi, cu promisiunea ca pe viitor Nelu Mirea va reveni cu informatii despre multe alte plante de apartament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu